Следвайте Гласове в Миналата седмица до евроскептичните автори изненадващо се наредиха

...
Следвайте Гласове в Миналата седмица до евроскептичните автори изненадващо се наредиха
Коментари Харесай

Експертите на БНБ предупреждават за рискове от еврото. Защо се бави анализът на МФ за приемането му?

Следвайте " Гласове " в 
Миналата седмица до евроскептичните създатели изненадващо се подредиха и икономическите специалисти на Българска национална банка. Съдейки по работната версия на частта на Българска народна банка от „ Анализ на резултатите от въвеждането на единната европейска валута в Република България “, централната банка е съгласна, че приемането на еврото би изложило България на редица съществени стопански опасности, за които от ЕКИП предизвестяваме от години. След този разбор към този момент е ясно за какво шефът на централната банка, Димитър Радев, се опасява от експертен спор за еврото.

Българска народна банка удостовери достоверността на изтеклия разбор
Трябва дебело да се подчертае, че въпреки и към момента разкритикуван от управителния съвет на Българска народна банка, въпросният разбор е изцяло достоверен, написан от специалисти на централната банка. Този факт бе доказан и във въпросната на самата централната банка, която бе изпратена до медиите предходната седмица. В нея Българска народна банка споделя, че текстът не е формален, тъй като не е гласуван от УС, само че:
„ Обсъжданите в общественото пространство текстове – предоставени за бистрота и отбягване на спекулации по тематиката – са работни версии, направени от специалисти на Българска народна банка като част от активността на работна група „ Макроикономически разбори и обществени финанси “ към Координационния съвет за подготовка на Република България за участие в еврозоната “.

Тоест, подпечатан от УС или не, този текст е излязъл от Българска народна банка. Самият разбор, както и документа, с който е бил публично импортиран в Народното събрание, можете да намерите на. Позицията на Българска народна банка към медиите, от която е горния откъс, е в известна степен спорна, тъй като стартира с отричане на изказвания, че Българска народна банка е изготвила отчет, който твърди, че България не е подготвена за присъединение към еврозоната. Няколко реда по-долу обаче от Българска народна банка удостоверяват, че нейните специалисти са написали текст, който на 50-та страница гласи:
 „ Изследването на степента на действителна конвергенция на България демонстрира, че към настоящия миг страната като цяло не е изцяло подготвена за участие в ИПС [икономически и паричен съюз]. “
Освен в случай че не приемем някаква измъчена йезуитско-легалистка интерпретация на действителността, в която, за „ текст на Българска народна банка “ може да се одобри единствено текст гласуван от УС на Българска народна банка, няма по какъв начин на база сходен откъс да не заключим, че съществува разбор на Българска народна банка, който твърди, че България не е подготвена за еврозоната, най-малко съгласно един от критериите, които самата централна банка изследва. От ЕКИП ще следим с необикновен интерес по какъв начин Българска народна банка ще се опита да се измъкне от спорната позиция, в която сама се вкара. Надяваме се това няма да се случи посредством пренаписване на сходни елементи от разбора, които може би са „ неуместни “ за шефа на банката.
От ниска конвергенция към висока инфлация
Но дано се върнем на самия разбор. Освен горния откъс, който непосредствено споделя, че предвид на степента на действителна конвергенция (най-вече в равнището на приходите и ценовото равнище), България не е подготвена за еврозоната, анализът на Българска народна банка предизвестява и за редица опасности произлизащи от присъединението към еврозоната, за които и ние сме предупреждавали през годините. За неналичието на действителна конвергенция и произлизащите от това опасности от ЕКИП предупредихме февруари тази година, когато публикувахме разбора на финансиста Димитър Чобанов „ “. В него той заключва, че може да се чака трайно ускорена инфлация заради смяната на паричния режим.
Защо е значимо равнището на конвергенция сред България и самата еврозона? Експертите на Българска народна банка изясняват на 80 страница:
„ Недостататчно високата степен на действителна и номинална конвергенция по отношение на междинните равнища за еврозоната, както и по-пряката и по-бърза трансмисия на паричната политика на ЕЦБ основават предпоставки общата парична политика в паричния съюз в множеството случаи да бъде несъответствуваща за България. “
Това би би трябвало да е най-големият червен байрак, когато се обмисля присъединението към дадена обща валутна зона. Първият въпрос, който всяка една страна обмисляща подобен ход би трябвало да си зададе е обвързван с паричната политика на централната банка, която ръководи общата валута и дали тя ще бъде подобаваща за личната ѝ стопанска система. Уви, специалистите на Българска народна банка наподобява считат, че има предпоставки „ в множеството случаи “ това да не е по този начин. И на идната страница (81-ва) допълват, че „ още дълги години “ България ще бъде в развой на действителна и номинална конвергенция по отношение на междинните за еврозоната равнища. Това е значимо, тъй като:
„ Това значи, че във възходящата фаза на бизнес цикъла действителният стопански напредък и инфлацията в България биха били по-високи по отношение на междинното им равнище за еврозоната. “
Може би това, което най-вече вълнува българските жители по отношение на въвеждането на еврото е по какъв начин ще се отрази върху инфлацията. Освен неналичието на задоволителна степен на действителна конвергенция и несъответстващата политика на ЕЦБ като рисков фактор за по-висока инфлация, Българска народна банка отбелязва и разхлабването на условието за минимални банкови запаси. Това е различен риск, за който Чобанов предизвестява в своя разбор през февруари. Ставката на наложителните минимални банкови запаси в България сега е 10%, наложена от Българска народна банка. В еврозоната наложената от ЕЦБ ставка е 1% и в случай че приемем еврото, тя ще бъде наложена и в България. Според специалистите на Българска народна банка (както и съгласно нас) това е евентуален инфлационен риск (стр. 112):
„ Освободената ликвидност е причина за в допълнение намаляване на лихвените проценти по депозити и заеми в страната по отношение на равнищата им преди присъединението към еврозоната. В тази връзка би могло да се чака, че в ико-номиката ще се основат тласъци за нарастване на кредитирането, поощряване на пот-ребителското търсене и надлежно напън към покачване на потребителските цени. “
Паричната политика на ЕЦБ е несъответствуваща за България
По отношение на несъответстващата за нашите условия парична политика някои биха могли да кажат, че този мотив не е съответстващ, тъй като България и сега е подвластна от решенията на ЕЦБ чрез системата на паричен съвет, която обвързва лв. с еврото посредством закрепен курс. Това е по този начин, само че в своя разбор Българска народна банка акцентира, че трансмисията на резултатите на паричната политика на ЕЦБ би била доста по-директна и бърза в сравнение с е сега. Освен това, на 82 страница Българска народна банка отбелязва, че при присъединение към еврозоната нашата централна банка ще се лиши от всевъзможни принадлежности за противопоставяне на макроикономически несъответствия, които се пораждат заради незадоволително рестриктивната (за нас) парична политика на ЕЦБ. Всичко това води до следното:
„ Недостатъчно рестриктивната парична политика на ЕЦБ за изискванията в България във възходящата фаза на бизнес цикъла може да докара до струпване на макроикономически несъответствия, както вътрешни (например, прекалено кредитиране), по този начин и външни (влошаване на конкурентоспособността и съпътстващото утежняване на настоящата сметка). “
От ЕКИП нееднократно през годините сме предупреждавали за парична политика на ЕЦБ. Както в този момент виждаме, самата Българска народна банка наподобява е изцяло съгласна с нас, че тази политика е несъответстваща за потребностите на България и може да докара до „ струпване на макроикономически несъответствия “ във всяко отношение. Но това не е всичко. Българска народна банка продължава с предизвестия за опасности свързани с фискалната политика, които звучат доста познато:
„ Поради релативно по-ниския действителен лихвен % в България по отношение на междинния за еврозоната, както и заради разхлабване на бюджетното ограничаване на държавното управление, в резултат на ограничението на дисциплиниращата роля на финансовите пазари от покупките на ДЦК от страна на НЦБ, прекалено експанзионистичната парична политика на ЕЦБ за изискванията у нас би могла да сътвори тласъци за прекалено нарастване на държавните разноски и кредитирането. “
Българска народна банка предизвестява за риск от „ намаляване на фискалната дисциплинираност “
Този откъс от стр. 83 е допълнен с разяснението, че в изискванията на валутен ръб „ следването на благоразумна фискална политика се обуславя от законовото ограничаване за финансиране на държавното управление от страна на Българска народна банка и от дисциплиниращия резултат на пазарната реакция “. Експертите на Българска народна банка акцентират, че при влизане в еврозоната първият от тези фактори отпада, а вторият може да отслабне. На страница 89 от Българска народна банка още веднъж акцентират:
„ в тази ситуация на България може да се твърди, че отслабването на дисциплиниращия резултат на пазарната реакция, отпадането на настоящото сега законово ограничаване за финансиране на държавното управление, както и ефикасното разхлабване на бюджетното ограничаване на държавното управление при режим на количествени удобства, съставляват евентуални фактори за намаляване на фискалната дисциплинираност на страната след присъединението към еврозоната.„
От ЕКИП предизвестяваме за тъкмо същия риск в най-ранните ни по. Ето че през 2022 и Българската национална банка удостоверява този риск, който сега е изключително остър заради несъответстващата фискална политика, която няколко следващи държавни управления организират в България от 2020 година насам. Именно през идващите няколко години ще имаме потребност от повече фискална дисциплинираност от всеки път. Догодина се чака доста значително закъснение на икономическия напредък в Европа, а самата еврозоната съвсем сигурно ще влезе в криза. Рискът от криза не е дребен и за България, само че нашата фискална позиция е изключително уязвима.
Поради невиждано безконтролен държавен масраф през последните две години, през 2023 има действителен риск да осъществяваме най-големият бюджетен недостиг от въвеждането на валутния ръб насам. Именно режимът на валутния ръб кара политиците да се боят от такава обстановка, тъй като знаят, че неговата „ усмирителна риза “, не им разрешава да поддържат толкоз дълбоки дефицити дълго време. Причината доста от тях да потриват ръце при мисълта за бързо присъединение на България към еврозоната през 2024 е вярата, че това ще им „ развърже ръцете “ във фискално отношение. Експертите на Българска народна банка, съвсем като нас през годините, предизвестяват, че това е риск за фискалното здраве на България.
Експертният спор би трябвало да продължи
В разбора на Българска народна банка има предизвестия и за други опасности при приемане на еврото, в това число свързани с конкурентоспособността на износа (стр. 123). Но считаме, че изложеното дотук е задоволително, с цел да стане ясно, че специалистите на Българска народна банка предизвестяват, че присъединението към еврозоната е обвързвано с редица съществени опасности, за които от ЕКИП предизвестяваме от 2017 година насам. Радваме се, че в Българска народна банка към момента има специалисти, които съзнателно и обективно правят своята работа, даже при явен политически напън, включая от управлението на централната банка, приемането на еврото да се показа във допустимо най-положителна светлина.
Ключовият въпрос в този момент е – какво се случва с разбора на Министерството на финансите? Анализът възложен от Българска народна банка не е приключен, тъй като от МФ към момента не са дали своята част на разбора. Всеки заинтригуван жител следва да се запита за какво. За по кое време се бави това министерство, при все, че негови представители не престават да приемем еврото допустимо най-скоро? Надяваме се скоро да забележим приключената версия на този отчет, включая частта на МФ, към този момент и с формалното утвърждение, автограф и щемпел на управителния съвет на Българска народна банка. Експертният спор би трябвало да продължи да се води почтено и обективно. Не би трябвало да се разреши този разбор да бъде потулен или по някакъв метод цензуриран или манипулиран. Бъдете сигурни, че от ЕКИП ще следим деликатно за това.

Източник: 
 
 
 
13 Ное 2022129912 Ное 2022332411 Ное 2022470111 Ное 2022340508 Ное 20221169007 Ное 20226071Коментарисъждител13 Ное 2022 11:50ч.
Браво на Екип! Респект и към оперативните чиновници на Българска народна банка, които не са потъпкали професионалната си чест и човешкото достолепие! Тази публикация, анализът на Българска народна банка и лекциите на Сарийски в значитилена степен осветяват ясно, изрично и достоверно проблемъта на България с Еврото. Те удостоверяват и скромния принос на този конгрес към образуване на виновна национална позиция
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати съждител13 Ное 2022 11:55ч.
Същевременно би трябвало да се подчертаят дебело и спомагателни обстоятелства и условия. Статията само загатва срамежливо, че структурите на изпълнителната власт в действителност бойкотират експертния диалог. Разбирате ли тъкмо тук, какъв брой е значимо да има действително РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ, действително самостоятелни институции (каквато по план е БНБ). Изпълнителната власт в България и УС на Българска народна банка (ако съдим от държанието и думите на гуверньора) не желаят експертен диалог, а са принудени да дадат предимство на осъществяване на политическа поръчка!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати съж13 Ное 2022 11:59ч.
Тази публикация доста внимателно се концентрира само и единствено върху икономическите и финансови аспекти. НАПЪЛНО РАЗБИРАЕМО! Въпросът има и стратегически аспекти от гл. точка на националния интерес и мястото ни в геостратегическите процеси. България настойчиво отхвърля почтен диалог СЪС САМАТА СЕБЕ СИ и оставя решаването на този въпрос на користни, елитарни прослойки в обществото ни!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати съждител13 Ное 2022 12:05ч.
Каквато и гнусота и низост да извършат овластените елити на България, към този момент сме в напреднала фаза на безапелационно изясняване на този трагичен въпрос! Подчертавам това, тъй като безусловно допреди дни имаше действителна заплаха, доста значими фактори и условия да бъдат прикрити и заметени лъжовно под килима! Доколкото това към този момент не е реалност, можем да, в действителност длъжни сме да опитаме да обговорим още по-мащабно тематиката, даже когато става дума за условия, които сочат в противоположна посока на желаната и защитавана от нас теза!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати съждител13 Ное 2022 12:08ч.
Неколкократно съм подчертавал, че има и значим мотив, който сочи в посока ЗА приемане на еврото. Шеговито съм казвал, че АЗ ЗАВЕЖДАМ КРИТИКАТА НА ЕВРОТО и не е моя работа да навеждам причини в противоположната посока. По тази причина нен съм го правил, няма да го направя и в този момент. Искам да съм почтен и да подчертавам на нещо извънредно значимо и много тревожно.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати съждител13 Ное 2022 12:12ч.
Сериозните и именити специалисти в България, даже тези от тях, които са ревностни бранители на еврото и правилни почитатели на политиката за осъществяване на дадената извън ПОЛИТИЧЕСКА ЗАДАЧА, да бъде вкарана България в еврозоната, знаят доста добре защо става дума, НО УПОРИТО МЪЛЧАТ Пожарна охрана ТАЗИ ТЕМА! Аз знам за какво мълчат и това прави обстановката още по-отвратителна.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати съждител13 Ное 2022 12:13ч.
Изричането на избрани истини ще предизвика нужда от изричане и на други ИСТИНИ, които са извънредно НЕПРИЯТНИ.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати съждител13 Ное 2022 12:17ч.
В този формат нито е допустимо, нито е належащо да се вършат разбори. Принудени сме да се задоволяваме със заявки. Сега разсъждаваме по един частен и строго характерен въпрос, само че той е част и от един по-голям въпрос, който оня ден беше обиден от проф. А. Семов. Знам, знам! Някои от вас ще се нацупят поради РЗС и оня, комуто викаха Лудото Яне!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати съждител13 Ное 2022 12:20ч.
По мотив на 10-ти ноември Проф. Семов е изрекъл следното: " 10 ноември беше краят на един напълно сбъркан режим и началото на една огромна вяра. Днес, 33 години по-късно констатацията не може да бъде друга, като се изключи че тези 33 години са един от най-тежките интервали в цялата история на България, тъй като си съсипахме страната. Ние сме една самоубиваща се страна и освен това, аз си мисля, че в тези 33 години няма нито една значима позитивна наклонност в развиването на страната ни "
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати съждител13 Ное 2022 12:21ч.
А, ето го линкът, че да не си мислите нещо! https://epicenter.bg/article/Prof--Atanas-Semov--Nie-sme-edna-samoubivashta-se-darzhava/299427/11/0
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати съждител13 Ное 2022 12:28ч.
Редно е да сложа точка най-после! По никакъв метод не се пробвам да трансформирам генералното си мнение, не се пробвам да всявам ерес и ужас. Моето персонално мнение е: макар съществуването на значими съображения и в двете направления, в последна сметка си оставам безапелационен съперник на въвеждането на еврото в България!
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ГАГА13 Ное 2022 13:58ч.
Аре стига се пеняви! Територията предстои на стерилизиране и цялостна разпродажба на тъпото си племе. То не е належащо на никого, даже на себе си. Тази колония има друго предопределение и задания, а не хрантутене на овчеглави и овчедушни човечета.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022149319 Окт 202276609 Ное 202289424 Sep 20222656
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР